Hanneke van Veen

Zielige planten

Posted on: 26 december 2010

Na een mooie sneeuwwandeling op tweede Kerstdag gaan we theedrinken in Gember naast het GEM/Fotomuseum in Den Haag. Nadat we bediend zijn valt mijn oog op een onooglijk kleine rode kerstster in een vrij grote glazen pot. Als dochter van een bloemist en bovendien voorzien van groene vingers zie ik direct dat de plant het heel erg moeilijk heeft. Op de tafeltjes om mij heen is precies hetzelfde aan de hand. Groene en rode blaadjes hangen slap over de potrandjes. Mijn vinger voelt routineus aan de potaarde van het plantje op onze tafel. De diagnose is eenvoudig: in geen dagen is er hier iemand met een vol gietertje langs geweest. Hier moet ingegrepen worden.

Netjes waarschuw ik mijn partner dat hij nu nog kan vluchten, maar hij blijft gewoon zitten ook als ik hem verteld heb dat ik van plan ben water te bestellen. De ober komt vrij snel. “Nee, ik wil niets voor onszelf bestellen, maar wel voor de planten die overal slap hangen van de dorst. Kijkt u maar. Ik ben van de actiegroep ‘Red die plant’. Hopelijk ben ik nog net op tijd.”
De man is duidelijk not amused. “Nee, dat heeft geen enkele zin meer. Ze gaan toch allemaal de vuilnisbak in na de Kerst,” en hij loopt zonder ons of de planten nog een blik waardig te gunnen naar een andere tafel.

Wat onaardig, denk ik. Die planten hadden nog maanden kunnen bloeien en komen nu voortijdig aan hun eindjes. De kamerplant als wegwerpproduct. Geef ze dan aan een bejaardenhuis, aan het personeel of aan de klanten mee. Maar dat is natuurlijk teveel moeite. Ik begin me nu een beetje op te winden en merk op dat Kerst trouwens nog volop aan de gang is. Met een beetje verzorging hadden die planten er nu nog fris en fruitig bij gestaan. Het is pas drie uur ’s middags en Kerst duurt voor mij tot 12 uur vannacht!“
Wij maken een foto en gaan naar huis. Dit ga ik onmiddellijk melden aan De Zielige Plant. Die begrijpen me tenminste.

Advertenties

1 Response to "Zielige planten"

Hé Hanneke,

Wat een triest maar hylarisch verhaal. Nu ik zo een half jaartje bezig ben met het totaalproject de zielige plant, wat ook is begonnen door mijn eigen achteloosheid, besef ik steeds meer hoe levend ze zijn die planten en hoe belachelijk het eigenlijk is hoe velen van ‘ons’ ermee omgaan.

Lieve groet Yvette

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties