Hanneke van Veen

Mijn vader had toch gelijk

Posted on: 27 december 2011

Dit jaar ben ik er weer eens op pijnlijke wijze achter gekomen dat de wereld er heel wat slechter uitziet dan ik ooit voor mogelijk hield. Mijn oude vader, die 92 jaar werd en al lang niet meer tot de levenden behoort, had het toch wel goed gezien. Vaak dacht ik dat hij het allemaal wel erg zwart inzag. Nu moet ik toegeven dat hij meestal groot gelijk had.

Wat hij bijvoorbeeld zei over het koningshuis loog er niet om. Ooit had hij als tuinman gewerkt op het Loo, en meegemaakt hoe slecht men daar betaald werd, terwijl er natuurlijk geld in overvloed was. Ik hoor het hem nog zeggen: “We moesten voor die lui buigen als knipmessen. Kregen nauwelijks te eten. Och, och, wat ik daar heb moeten meemaken, dat wil je niet horen.”

Ook wilde hij niets weten van de Katholieke kerk. Wij mochten als kinderen zelfs niet in de winkels van Vroom & Dreesmann kopen, want dat was het Katholieke grootkapitaal spekken. Hierin ging hij wel erg ver, dacht ik toen, maar met zijn opmerkingen over de Paus, de bisschoppen en zo had hij het wel goed door. Hij was een regelrechte papenhater en walgde van de macht van deze kerk, de belachelijke manier waarop “die hoge heren zich toetakelden” en de manier waarop het “klootjesvolk” arm en dom gehouden werd. Als ik nu lees hoe er op grote schaal en op grove wijze misbruik is gemaakt van onschuldige kinderen en hoe dat is toegedekt en ontkend, dan denk ik: Papa, je had jammer genoeg gelijk.

Ook herinner ik me zijn commentaar als hij luisterde naar de nieuwsberichten op de draadomroep. Wij moesten doodstil zijn, niets zeggen, zodat hij geen woord miste. Als hij dan weer eens hoorde van de aanschaf van een gevechtsvliegtuig of van een groot ongeluk bij de marine of het leger, dan riep hij hoogst verontwaardigd. “Weer honderdduizend gulden naar de bliksem. Zonde! Allemaal weggegooid geld!”

Over banken hoorde ik hem niet veel klagen, maar als hij geweten had dat de meeste (grote) banken vuile handen maken als het gaat om wapenhandel, kinderarbeid, milieu enzovoort, dan hoor ik hem in gedachten al zeggen. “Het verbaast me niets, geld corrumpeert.” Wel had hij geen goed woord over voor beleggers en speculanten. Die deugden volgens hem van geen meter. “Als iemand daarmee geld verdient, dan is er ook altijd iemand die daarmee geld verliest. Het zou verboden moeten worden.”

Ik dacht precies hetzelfde toen ik van de week hoorde van banken (ING, Rabobank, Robeco en ABN AMRO) en  pensioenfondsen die blijken te speculeren met voedselderivaten. Ook mijn pensioenfonds (PGGM) maakt zich daar schuldig aan. Stichting SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) deed er onderzoek naar. De gevolgen zijn desastreus voor arme mensen, die steeds meer moeten betalen voor hun voedsel. Zij hebben geen keus, want ze moeten, net als ieder ander mens, dagelijks eten.
Van allerlei voedsel, zoals graan en mais wordt soms wel twintig keer zoveel verkocht als er in werkelijkheid aan graan en mais is. In de vorm van allerlei afgeleide financiële producten: opties, swaps, futures en ga zo maar door. En dat alles zorgt ervoor dat de prijzen van het echte graan en de echte mais worden opgedreven en veel meer fluctueren dan zonder al die enge derivaten. Papa, denk ik weer, je had groot gelijk.
Dit moet zo snel mogelijk verboden worden!

7 Reacties to "Mijn vader had toch gelijk"

[…] Kregen nauwelijks te eten. Och, och, wat ik daar heb moeten meemaken, dat wil je niet horen.” LEES VERDER op mijn blog Deel dit met anderen:E-mailTwitterFacebookLinkedIn Dit bericht is geplaatst in Crisis, Economie, […]

Like

En wat te denken van stichtingen als Jeugdzorg en Raad voor de kinderbescherming. Het is de reinste kinderhandel en zoo salarissen van tonnen.

Like

Inderdaad uw vader had er al het juiste zintuig voor en u bent gezegend met zijn genen want zoals het spreekwoord zegt “de appel valt niet ver van de boom“ dit geeft al aardig aan hoe u in de wereld staat .
En toch is het niet onbelangrijk anderen hier op te wijzen , want het hek is is toch compleet van de dam !

Like

Hallo Hanneke, heel herkenbaar. Mijn vader, ook afkomstig uit een arm katholiek gezin had deze ervaringen. Hij heeft mij daarmee gevormd en ik ben nog steeds links. Gelukkig niet arm, mede dankzij ZMS. Viktor en ik ik wensen jullie een heel goed. 2012, groeten uit Goes. Martha.

Like

Beste Hanneke en Rob,
eerst wens ik u de beste wensen voor de komende jaar toe.
Al ben ik niet met alle kritieken in deze artikel mee eens, heb ik plezier gehad tijdens het lezen van uw columns.
met vriendelijke groetjes,
Benoît

Like

Mijn opa en vader ( niet meer in leven ) zijn net als jouw vader ook was. Als kind begreep ik het allemaal niet zo goed, maar ik denk aan hen bij het lezen van jouw blog, ze hadden het best wel goed bekeken.

Like

Ik kan er geen punt en of komma aan verbeteren.Kort en duidelijk artikel.
Bravo !

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen