Hanneke van Veen

Supergoedkope Kerstdiners nog steeds mogelijk…

Posted on: 6 december 2012

Kerstmis-zelfgemaakte-peperkoek-koekjes-over-houten-tafelIn m’n column van deze week op de site van Tros Radar, staat een update van het supergoedkope Kerstdiner dat ooit in de Vrekkenkrant werd gepubliceerd. Hieronder nu twee Kerstmenu’s voor twee personen, met totaal prijskaartje van 8 euro, met veel dank aan broer Dimitri van Veen die e.e.a. samenstelde.

1e Kerstdag

  • Tomatensoep
  • Eieren in kerriesaus, gesmoorde prei
  • Witte rijst
  • Stoofpeertjes

Tomatensoep. Draai van 30 g aangemaakt gehakt balletjes. Kook deze in 10 minuten gaar in 0,5 l bouillon waaraan ook 10 g vermicelli en 1 blikje tomatenpuree is toegevoegd.
Eieren in kerriesaus. 3 Eieren in kokend water 9 minuten koken en daarna pellen. Smelt 15 g margarine en voeg 2 eetlepels bloem toe. Onder goed roeren 0,25 l halfvolle melk toevoegen tot een gladde saus ontstaat. Wat gesneden ui fruiten en met 2 theelepels kerrie aan de saus toevoegen. Op smaak maken met peper en zout.  2 Eetlepels gewassen rozijnen erbij en de saus over de gehalveerde, gekookte eieren schenken.
Gesmoorde prei. Van 500 g prei 1 preitje apart houden voor 2e Kerstdag. De rest in stukken snijden en goed wassen. 15 g Margarine smelten en de prei toevoegen. Na een paar minuten wat water toevoegen en de prei 20 minuten smoren.
Witte rijst. Kook 300 g gebroken rijst met zout naar smaak en houdt 100 g over voor morgen.
Stoofperen. 500 g Stoofpeertjes dun schillen en stoven met water waar 25 g suiker aan toegevoegd is.

2e Kerstdag

  • Preisoep
  • Hartige broodtaart
  • Salade de carotte d’hiver
  • Rijstdessert

Preisoep. Was de apart gehouden prei en snij deze in ringen. Kook ze in 10 minuten gaar in 0,5 l bouillon waaraan 10 g vermicelli is toegevoegd.
Hartige broodtaart. Snij 4 sneden oud brood in stukjes en giet er zoveel hete bouillon over dat alles wordt opgezogen. Snij 1 ui in ringen en de rest in stukjes. Fruit de ringen ui in de overgebleven margarine (20 g) en schep ze er uit. Fruit nu de stukjes gesneden ui en de 120 g gehakt rul. Voeg het brood toe en dien peper en zout naar smaak toe. Gedurende 10 minuten regelmatig omscheppen. Hierna 5 minuten bakken zodat er een dunne korst ontstaat. Leg de gebakken ringen er op.
Winterwortel. Grof raspen en naar smaak slasaus erbij.
Rijstdessert. Warm de overgebleven rijst en 2 eetlepels gewassen rozijnen op in de overgebleven melk 0,25 l en voeg 25 g suiker toe.

Benodigdheden voor beide dagen
1,5 l Bouillon van blokjes, 20 g vermicelli, 1 klein blikje tomatenpuree, 150 g gehakt H.O.H, 3 eieren, 1 kleine winterwortel, slasaus, 50 g margarine, 300 g gebroken rijst, 0,5 l halfvolle melk, 4 sneetjes oud brood, 50 g suiker, 500 g stoofperen, 500 g prei, 30 g bloem, 2 tl kerrie, 500 g uien, 50 g rozijnen, zout en peper.

Eet smakelijk!

Advertenties

3 Reacties to "Supergoedkope Kerstdiners nog steeds mogelijk…"

Nou, van het menu van de tweede dag ga je ook zeker afvallen. Wel erg schraal hoor: per persoon 1/4 prei, 1/4 ui, 1/4 wortel, 1 snee brood, 30 gram (!) gehakt, 25 g rijst, 60 ml melk en een schepje suiker….

Like

Reactie op Mv/dVeer. Bedankt voor uw reactie, maar u heeft het echt niet goed gelezen. Het gaat om een begrijpelijke vergissing. Het gaat om 2 personen die 2 maaltijden gebruiken. Dus bij de maaltijd van de tweede dag is er (op 1 klein preitje van de eerste dag na) nog bijna een pond over. Van de 150 gram gehakt is voor de eerste dag 30 gram gebruikt voor balletjes in de tomatensoep, dus nog 120 gram over. Er staat 4 sneden brood voor 2 personen voor de hartige broodtaart. Van de uien is ook voor de tweede dag nog bijna een pond over. Enz. Wij hebben deze maatijden zelf gemaakt en het is echt voldoende voor 2 dagen voor 2 personen.

Like

niet eens zo gek hoor, want lekker eten met Kerstmis hoeft m.i. niet véél te zijn om het lekker te noemen. De hoeveelheid lijkt mij ruim voldoende, en je gaat met een tevreden gevoel in je maag niet overladen naar het oudjaarsfeest

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties