Hanneke van Veen

Waarom meer bomen?

Posted on: 5 oktober 2014

Nederland is een dichtbevolkt land. Dat kan verklaren waarom (in een overzicht van 2005) slechts 10,77% van ons land uit bos bestaat. Op deze ranglijst op Wikipedia staat Suriname (als je het percentage bos vergelijkt) met 94,72% bovenaan, Nederland staat op plaats 146 en de laatste op nummer 195 is Oman met 0,01% bos. Zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bosareaal (Daar kan je ook de oppervlaktes aan bos vergelijken. Dan zie je bijvoorbeeld dat Rusland het meeste bosoppervlak heeft.)
.
Bijna iedereen weet wel redenen waarom bomen belangrijk zijn. Ze vangen fijnstof op, leveren zuurstof, ze houden water vast en grond. Ze geven ons hout, fruit, noten, olie en nog veel meer producten en zijn een onmisbaar domein voor vogels en andere dieren. Daarnaast zijn bomen net als bloemen, planten en andere natuur om van te genieten. Bomen hebben een belangrijke recreatieve functie en… ze geven ons schaduw.
Overal zijn gelukkig organisaties die zich inzetten voor meer bos, hier en in de rest van de wereld. Voorbeelden:
  • logo-10mbIn België startte een paar jaar geleden een actie voor maar liefst tien miljoen extra bomen in België en daarbuiten. De teller staat al op ruim 1,8 miljoen.
  • 1 million tree challengeIn London (let op: in Canada), een relatief kleine plaats, is men ook druk bezig een miljoen extra bomen voor elkaar te krijgen.
  • In Nederland zijn er acties als het Nationaal Bossenfonds, waar je al voor € 5 een boompje kunt (laten) planten. Ik heb er direct vijf genomen. Ze worden in het najaar in het Bentwoud vlak bij Zoetermeer geplant.
    Nationaal Bossenfonds
  • trees for allIn datzelfde bos komen ook bomen van mensen die hun schuldgevoel over vliegen, autorijden, huishoudelijk energiegebruik etc. willen afkopen. Dat gaat via Trees for  All (met CBF-keur)
  • BoomfeestdagNationale Boomfeestdag: 18 maart 2015. In de ruim vijftig jaar dat deze organisatie bestaan zijn al ruim tien miljoen bomen en struiken geplant door meer dan 150.000 kinderen! Ruim 400 gemeenten doen er aan mee. Zet de datum van deze dag voor 2015 vast in je agenda!

In een vorige bijdrage gaf ik ook al een aantal voorbeelden.
Wordt vervolgd.

1 Response to "Waarom meer bomen?"

[…] Lees verder op Hanneke van Veens weblog. […]

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen