Hanneke van Veen

Goedkope of gratis bomen en struiken

Posted on: 14 oktober 2014

ggAl een aantal jaren leg ik – samen met buurtbewoners – guerrillatuintjes aan op allerlei plekken in de wijk. Een korte instructiefilm laat duidelijk zien hoe je dat doet.
Al snel was bekend dat overtollige planten en uitgebloeide bollen bij ons groepje zeer welkom waren. Die konden we altijd wel ergens kwijt. Op een dag kregen we een bericht dat we maar liefst veertig flinke buxusstruiken konden ophalen. Gedeeltelijk zonder kluit, dus ze moesten snel de grond in.

Een stuk of tien konden we zelf gebruiken, maar over de rest moesten we even nadenken. Hoe los je dat snel en goed op? Een bericht op Facebook en e-mails aan vrienden en bekenden brachten uitkomst. Binnen twee dagen waren we ze allemaal ‘kwijt’. We hadden een flink aantal mensen blij gemaakt en voorkomen dat de planten met een aanzienlijke (winkel)waarde onnodig weggegooid werden.

Gratis af te halen
En zo kan het ook met grotere struiken en bomen. De een zoekt iets, de ander zit er juist mee, vanwege verhuizing of herinrichting van de tuin.  Als het niet lukt in de eigen omgeving (weggeven/krijgen) is ook op Marktplaats van alles mogelijk. Door de juiste zoekwoorden in te tikken, zoals bijvoorbeeld HIER
Op de dag dat ik dit schrijf werden er, behalve stuiken als rododendron, laurier en buxus ook twee pruimenbomen, coniferen en een kastanjeboompje gratis aangeboden. Je moet er meestal wel iets voor doen zoals uitgraven en voor vervoer zorgen.

Gemeenten bieden soms ook gratis bomen aan. Cappelle aan den IJssel deelde in 2013 250 bomen uit en in Zwolle werden begin 2014 190 bomen ter beschikking gesteld vanwege het opheffen van de gemeentelijke kwekerij. Nog een flink aantal jaren loopt de actie van de gemeente Weert die 3.000 bomen beschikbaar stelt voor de periode 2012-27. Wel moeten deze bomen in de voortuin staan om zo eveneens het straatbeeld te verfraaien. Misschien is er in jouw gemeente of provincie ook zoiets mogelijk.

Zelf zaaien en/of opkweken
Bomen overleven
Op de site van Bomen Overleven vind je duidelijke instructies hoe je zelf in tuin of bloempot een boompje kunt zaaien. Vooral kinderen vinden dit leuk en… onbegrijpelijk: dat er uit zo’n piepklein zaadje uiteindelijk een enorme boom kan groeien.

Op ons eigen balkon staat een berk die al vijfentwintig jaar oud is; opgekweekt van een stekje dat we cadeau kregen. Een mini-eikje dat ik vond in een bak met blauwe campanula staat nu zelfstandig in een pot. Van een vriendin kwamen vier kleine sparretjes, door haar met succes gezaaid. U begrijpt het waarschijnlijk al: dit is het begin van een mini arboretum.

In de tijd dat ik nog een huis met tuin had, kon ik het ook niet laten boompjes te kweken. Meestal waren ze vanzelf ergens in de tuin opgekomen en door mij in potten gezet en later in grotere bakken. Die hebben allemaal na zoveel jaar hun weg gevonden naar andere tuinen. Een aantal is verhuisd naar het tweede huis van vrienden Luxemburg. Een ander stel ging naar een buurvrouw, die klaagde over een vrij grote kale plek in haar tuin.

1 Response naar "Goedkope of gratis bomen en struiken"

Hallo Hanneke,

Een buurman van me heeft een piepjonge gewone esdoorn (denken we) in z’n tuin staan die daar illegaal is binnengedrongen. Het boompje is nu al ruim twee meter hoog, maar heeft daar niet veel toekomst. Weet jij misschien iemand of een (buurt)organisatie die daar belangstelling voor heeft? We willen niet dat het boompje wordt weggegooid en misschien kunnen we er nog iemand blij mee maken.

Groet,
Erik

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen