Hanneke van Veen

Herdenkingsbomen

Posted on: 6 november 2014

Bij het maken van een testament voegt men ook vaak een codicil toe. Daarin staat o.a. wat de wensen over de uitvaart zijn. Cremeren of begraven, in een kist of in lijkwade, met of zonder sieraden etc. De plaats waar het gebeuren moet kan ook genoemd worden. Naast kerkhoven met traditionele graven en stenen met opschrift zijn er ook urnenmuren om de as van de overledene in bij te zetten.

Deze mogelijkheden liet ik – jaren geleden, bij het maken van mijn codicil  – de revue passeren, maar echt enthousiast werd ik er niet van ;-(.
Maar wat zou ik dan wel willen? Ik fantaseerde er even op los. Waarom niet gewoon op de composthoop achter in de tuin? Lekker tussen de bladeren, de dode planten en de oude bloemen liggen. Dat leek me stukken prettiger dan in zo’n houten kist. Wat compost-starter erbij om het proces te versnellen en dan na een tijdje een mooi boompje er bovenop planten. En er nooit meer aankomen. Dan zou je pas echt kunnen praten over een ‘laatste’ rustplaats.
Maar ja, dat was en is natuurlijk niet mogelijk.

Remember in Green
Maar bij een sterfgeval kun je wel iets doen met bomen. Er zijn heel wat gebieden waar je een zogenaamde herdenkingsboom kunt planten die ‘gevoed’ is met de as van een (geliefde) overledene.
Remember in Green
 maakt dat mogelijk. Na een crematie kan de as bij hen ingeleverd worden. Dan zoekt men daar een kleine boom uit. Deze boom wordt verplant naar een grotere pot (van verteerbaar materiaal) en men voegt de as toe aan het aardemengsel. HerdenkingsboomNa 9 maanden verzorging is de boom klaar om ergens op een van de 350 gebieden (bossen, parken, etc.) van Natuurmonumenten een definitieve plek te krijgen in bijzijn van naasten en/of bekenden.

Op sommige begraafplaatsen kan dat ook. Zoals De Nieuwe Ooster in Amsterdam waar herdenkingsbomen op de begraafplaats zelf, maar ook in het prachtige arboretum geplaatst kunnen worden.

Advertenties

1 Response to "Herdenkingsbomen"

een mooi en meer betaalbaar alternatief is de Bios Urn. Zie http://www.levennahetleven.nl

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties