Hanneke van Veen

Bomenprojecten

Posted on: 14 november 2014

bomenmuseumBomenmuseum
De nieuwe Haagse wijk Wateringse Veld is eigenlijk één groot bomenmuseum. Een wandeling door de wijk leidt langs een enorme variatie aan boomsoorten. Bijna elke straat heeft zijn eigen boom. Circa 400 soorten, ondersoorten en rasbomen. Van de smalbladige es tot de kaukasische peer en van de wolappel thalys tot de yoshino-kers. De omvang van de collectie is uniek in Nederland. Alleen al in het Vlietpark staan 45 verschillende eikensoorten.

Geestelijk vader van het Bomenmuseum is de kunstenaar herman de vries (hij schrijft zijn naam in kleine letters uit respect voor de natuur). De aanpak van de vries is er op gericht om de natuur weer terug te brengen in het leven van de stadsmens. Hardstenen tegels in de straten en plantsoenen laten de naam van de boom en de omlijning van het blad zien. Het museum is altijd open en dat blijft de komende tientallen jaren ook zo.

OneTree —> Eén boom
OneTree is een ander project dat begon in Engeland in 1998. Het idee was om in één keer het gehele verhaal te vertellen over één enkele boom: de buitengewone waarde van die boom voor de maatschappij, de schoonheid ervan, de verscheidenheid, gebruiksmogelijkheden en andere toepassingen.

Een zieke eikenboom van ongeveer 170 jaar oud met een omvang van bijna 1 meter moest toch geveld worden. Dit werd zeer zorgvuldig gedaan: alle delen van de boom werden uitgedeeld aan zeventig kunstenaars, handwerkslieden en meubelmakers. Alle gemaakte voorwerpen werden verzameld en opgesteld in een grote tentoonstelling. Op de website is helaas alleen nog tekst te zien.

Dit project vond dit jaar navolging met het 1Boom project in Nederland. Een enorme eik uit het landgoed Middachten werd ‘opgeofferd’ voor dit doel. Dit keer waren er 75 kunstenaars en ambachtslieden uitgekozen om werkstukken te maken die op diverse plekken in Nederland te zien zijn.
De oorspronkelijke tentoonstelling reist tot ver in 2015 door het land. Tot 23 november in Amsterdam, en daarna op meer plaatsen.

Joshua-boompjes

Mijn-eikjeEen van de houtkunstenaars, Joshua van Scherpenzeel, kwam in de periode dat de boom geveld werd op  het idee op die plek eikels te verzamelen en in potten te zetten.
Deze zomereikjes heeft hij inmiddels voor een klein bedrag verkocht, en één daarvan staat nu bij mij op het balkon. Ook hier heeft hij weer een project van gemaakt; hij vraagt iedereen t.z.t. een foto van het boompje op te sturen van de plek waar het terecht is gekomen. Deze foto’s komen op z’n Facebook-pagina.

1 Response naar "Bomenprojecten"

Wat een leuke projecten. En goed uitvoerbaar, tastbaar zelfs!
Enne… hoe is het om in een museum te wonen? 🙂

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen