Hanneke van Veen

Start Operatie Steenbreek 28-1-2015

Posted on: 22 januari 2015

Operatie-SteenbreekVoor minder steen en meer groen in tuinen
De naam van deze landelijke actie is duidelijk, er moet iets gedaan worden tegen de toenemende verstening van tuinen. Waar vroeger gras, bomen, planten en bloemen te zien waren, wordt nu steeds vaker gekozen voor ‘tuintjes’ met tegels, grind of klinkers. Soms zijn er nog – als een soort excuus – een bak met een boompje of een paar plantjes te zien, maar dat is het dan. De eigenaar van zo’n tuin kan natuurlijk denken: wat heeft een ander daarmee te maken? Het is mijn stuk(je) grond en daar doe ik mee wat ik wil. Wettelijk is dat ook zo geregeld en jarenlang was men zich ook niet bewust van de negatieve effecten van dergelijke tuinen op de leefbaarheid van de buurt en de verdere omgeving.

Nu weten we beter
Groen zorgt voor waterberging en verkoeling en wordt ingezet om wateroverlast zoals overstromingen en het hitte-eiland-effect tegen te gaan. En vergis je niet; al die vierkante meters steen in al die tuintjes vormen samen een oppervlak van heel wat voetbalvelden.

Dat moet echt anders
En het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met aan de randen de stenen weg te halen, zodat het water bij een fikse regenbui daar naar toe kan stromen en daar vastgehouden wordt in plaats van direct in het riool te komen. Zorg voor goede grond en zet er planten in die niet al te bewerkelijk zijn (want daarom had u toch eerst gekozen voor die stenen?). En misschien krijgt u de smaak te pakken.

Voor meer inspiratie:

Advertenties

1 Response to "Start Operatie Steenbreek 28-1-2015"

Ik ben het helemaal met jullie eens.
Vorig jaar heb ik 2 kleine appelboompjes, een klein pruimenboompje en een zwarte bessenstruik in potten gezet, maar ik ga dit jaar kijken of ik ze gewoon in de grond kan zetten als ik een stel tegels weghaalt.
Ineke

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties