Hanneke van Veen

Bomen en groen redden levens

Posted on: 1 maart 2015

Sinds ik op straat, in de openbare ruimte boomspiegels en andere plekken van bloembollen, planten en bloemen voorzie weet ik dat bijna iedereen daar positief op reageert. Elke keer krijg ik complimenten van voorbijgangers, die soms ook even blijven staan om een praatje te maken. Op die manier heb ik de meeste buren en overburen leren kennen; dat is prettig als je nieuw bent in de buurt.

Er is jammergenoeg wel sprake van bepaalde hondenbezitters die op momenten dat niemand het kan zien hun hond in de boomspiegels laten poepen en te beroerd zijn het op te ruimen. Dat geeft best wat ergernis, want het is vies en onhygiënisch. Bovendien geeft het blijk van minachting voor het werk van het groenbeheer en vrijwilligers (zoals ik) die proberen hun wijk, dorp of stad een beter aanzien te geven.

Geveltuintjes-van-bewonersToch weerhoudt het me er niet van gewoon door te gaan, want tuinieren is leuk en de voordelen van groen zijn groot. Niet alleen dat je er van kunt genieten en vrolijker van wordt, er zijn veel meer positieve effecten van extra groen in stedelijke gebieden.

KPMG (een groot accountantskantoor) toonde in 2013 aan (met een onderzoek in opdracht van de overheid) dat de aanleg van meer groen enorme besparingen oplevert. Allereerst een besparing van € 65 miljoen op het budget van volksgezondheid. Op salarissen van werknemers die zich minder vaak ziek melden is de besparing maar liefst € 328 miljoen. Daarnaast krijgen jongeren minder vaak depressies. Groen heeft zelfs effect op overgewicht, omdat kinderen bij 10 procent meer groen 15 procent meer gaan bewegen. Lees hier meer.

Ook in de USA is onderzoek gedaan naar de positieve effect van bomen (en groen). Dat is ook niet mis, in Amerika is alles immers groter. Honderden doden minder, honderdduizenden minder zieken en maar liefst 7 miljard dollar aan besparingen.

Bomen-in-de-USA

Advertenties

1 Response to "Bomen en groen redden levens"

Het is zo’n geweldig initiatief! Een groene wijk geeft veel meer woon- en leefplezier

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties