Hanneke van Veen

Kunstbomen langs de weg…

Posted on: 5 mei 2015

In de bloemenwinkel van mijn vader stond op de etalageruit in grote witte letters zijn naam: Lydius van Veen. Vanuit de kamer achter de winkel las ik altijd: neeV nav suidyL. Dat klonk gek, maar eigenlijk was de naam Lydius ook al vreemd. Die paste trouwens wel bij hem, want hij was inderdaad een aparte man.
Hij had zeer uitgesproken meningen, was o.a. fel tegen het koningshuis en overtuigd pacifist. En… hij had een gruwelijke hekel aan namaakbloemen, plastic kerstbomen e.d. Want wat is er nou mooier dan echte bloemen, planten en bomen uit de natuur, hield hij ons altijd voor.

Zonneboom Oss

Zonneboom langs ‘Weg van de toekomst’ aan de N329, Oss.

Ook ik houd niet van namaakbloemen en plastic (kerst)bomen. Dat is blijkbaar erfelijk. Toch is mijn mening het afgelopen jaar iets veranderd. Dat gebeurde toen ik ontdekte dat er met enorme namaakbomen, voorzien van zonnepanelen, duurzame energie gewonnen kan worden. Nieuwsgierig maakten Rob en ik een autorit langs die acht bomen op de N329; indrukwekkend was dat.

Behalve energie bieden die ‘bomen’ ook schaduw op plekken waar het onmogelijk is echte bomen te planten. In de nogal stenige wijk waar ik woon zijn de mogelijkheden voor extra bomen beperkt door ondergrondse parkeergarages, leidingen e.d. Misschien zijn deze ‘zonnebomen’ geschikt op het hitte-eiland waar we wonen. De opgewekte energie is te gebruiken voor verlichting, fonteinen en/of verneveling om extra te koelen bij grote hitte.

Het liefst heb ik natuurlijk echte bomen, maar met bomen die energie en schaduw leveren had ik misschien zelfs mijn vader kunnen overtuigen, als hij nog geleefd had.

Meer inspirerende voorbeelden:

1 Response naar "Kunstbomen langs de weg…"

Wat een geweldige ontwikkeling op zonne-energie gebied.
Ik ben erg onder de indruk.
Fijn dat jij dit soort dingen bij ons onder de aandacht brengt.
Ga vooral zo door.
Groetjes, Ineke

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Populaire berichten & pagina’s