Hanneke van Veen

Als morgen de wereld vergaat…

Posted on: 10 augustus 2015

AppelboomDe bekende  spreuk: “Als morgen de wereld vergaat plant ik vandaag nog een appelboom.” is afkomstig van Luther en Beatrix heeft er ook furore mee gemaakt. Ja, dat klinkt positief en bijzonder, en ik weet heus wel dat het een metafoor is, maar toch.

Stel je voor dat je dat bericht over het vergaan van de wereld op het nieuws hoort en dat je nog zo’n 24 uur over hebt. Heb je dan echt niets beters te doen? Moet je dan geen afscheid nemen van je partner, familie, kinderen? En waar haal je bovendien zo snel nog een appelboompje vandaan? De kwekerijen zijn natuurlijk allang uitverkocht en de wegen ernaartoe verstopt door verkeer. En wat heeft het eigenlijk voor zin om midden in augustus een boom te planten terwijl het plantseizoen loopt van oktober tot maart?

Bucket list

Misschien stond het al jaren op je bucket list, naast die reis naar Nepal, dat ene boek dat je nog wilt lezen en de ruzie die je wilde bijleggen. Dan behoort alleen het laatste misschien nog tot de mogelijkheden als de persoon in kwestie er toevallig hetzelfde over denkt en niet roept: “Mooi niet. Daar had je weleens eerder op kunnen komen zeg. Nu is het te laat. Bekijk het lekker!”

Ja, dan betreur je het dat je niet eerder contact hebt opgenomen. Maar te laat is te laat! Dus: niet uitstellen, maak die reis, lees dat boek en leg die ruzie nu bij! En plant die appelboom ook zo snel mogelijk. Plant-een-boomLoop gewoon naar een winkel, koop een boom (een andere soort mag ook) en zet hem in je tuin, in een bak voor je deur of op het balkon.
Of, als dat te ingewikkeld is doneer dan vandaag nog een bedrag aan Natuurmonumenten of ander bomenprojekt. Zij planten die boom dan in het najaar, als de wereld dan nog niet vergaan is tenminste.

3 Reacties naar "Als morgen de wereld vergaat…"

hallo mevrouw Van Veen, een vraag, is het Maarten Luther of Martin Luther King, die een appelboom wilde planten, als eventueel de wereld verging? Marianne Witters/m.witters9@gmail.com.

Like

Beste Marianne.
Het gaat om Maarten Luther, dat is zijn Nederlandse naam, maar hij was Duitser en in het Duits heette hij Martin Luther.

Maar in mijn artikel gaat het dus niet over Martin Luther King, Want dat was een Amerikaanse zwarte dominee die veel deed voor de gelijke rechten van afro-amerikanen.

Hanneke

Like

Dat wil zeggen: de uitspraak wordt aan Maarten Luther toegeschreven. Het geeft echter te denken, dat de eerste schriftelijke vermelding van deze uitspraak pas in 1944 wordt aangetroffen…
Zie http://www.luther.de/nl/baeume.html

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen