Hanneke van Veen

Inspirerend voorbeeld doet goed volgen…

Posted on: 4 november 2015

Vuil-rapen

Er zijn gelukkig veel (ook jonge) mensen die vuil rapen.

Een artikel in de Volkskrant van zaterdag 31 oktober 2015 trok direct mijn aandacht. Het ging over afval en onveilige gevoelens die optreden als bewoners merken dat hun woonomgeving vervuild is en straatvegers maar zelden te zien zijn. Ook ging het over een Haarlemse meneer die al jaren tijdens zijn wandelingen, gewapend met een grote vuilniszak, zelf afval raapt en zijn buurt op die manier schoon houdt.

Mijn man en ik rapen ook vaak tijdens wandelingen blikjes, flesjes, sigarettendoosjes e.d. op en brengen die dan naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak op de route.
Na het artikel besloten we het ook wat ‘professioneler’ aan te pakken;  we kochten een zgn. grijpstok, zodat je geen vieze handen krijgt. Inmiddels hebben we twee raaptochten in de directe omgeving van ons huis gemaakt (we wonen in het Haegsch Hof in Den Haag) en de vondsten waren vrij alarmerend. Beide keren een grote vuilniszak vol, en ook nog diverse metalen voorwerpen. Nu was het wel vlak na de Halloween festiviteiten, dus met veel snoeppapiertjes en zelfs een halfvolle zak met Engelse drop.

Opvallend was verder het grote aantal peuken voor buitendeuren, waarvan we besloten ze te laten liggen (geen beginnen aan).  Nu binnen roken minder voorkomt en in de meeste horecagelegenheden verboden is neemt het buiten roken toe. Tja, dan staat er geen asbakje voor je klaar, dus gooi je de peuken op de stoep of straat.

Hondenpoep laten we ook liggen. In het keurige nieuwe yuppenwijkje waar we wonen zijn het wellicht niet de bewoners zelf, maar de mensen uit de wijdere omgeving die ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat hier hun hond(je) uitlaten. Het is geen uitzondering de drollen te vinden op de stoep of in en aan de rand van de perkachtige boomspiegels. BAH!!!

Wat verder opvalt is een groot aantal gebruikte kleenex (zak)doekjes dicht bij elkaar, zoals je die wel eens tegenkomt in parken of bossen of op ongure plekken. Witte proppen die duiden op een hele groep verkouden mensen of zogenaamde afwerkplekken(?). 

Andere opzienbarende recente vondsten: wieldoppen van auto’s, doorgeknipte fietssloten, geknapte ballonnen, een zo goed als nieuw t-shirt en een bankbiljet, zodat we de kosten van de onze grijpstok er al bijna weer uit hebben. 

PS Andere vuilrapers? Zie: http://delta.tudelft.nl/artikel/van-de-straat/28159 en http://www.nudge.nl/projects/zwerfafval/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties