Hanneke van Veen

Verboden…

Posted on: 16 december 2016

Kort geleden zag ik een bericht op het Nederlandse nieuws dat houtkachels en open haarden bijna net zoveel fijnstof uitstoten als het gehele wegverkeer in ons land. Dat is een alarmerende boodschap, want soms is de uitstoot wel 10 keer hoger dan wat de Gezondheidsorganisatie WHO adviseert.

Op dit moment verblijven we in een gehuurd huis in Spanje (aan de Costa Blanca). Er is een gaskachel en die hebben we geregeld aan, omdat er nu van lekker warm overwinteren in dit gebied nauwelijks sprake is. We hebben pech, want het is koud, regenachtig en de zon schijnt maar sporadisch.
hout-stoken-longfondsDe eigenaren van het huis gaven ons toestemming en het advies om ook de open haard te gebruiken, maar daar zien we zonder al te veel moeite van af. We weten al jaren dat hout stoken nadelig is voor het milieu en de gezondheid van de mens.
Ik kan me voorstellen dat het ooit verboden wordt of dat er strengere regels gaan gelden. Een organisatie die al langere tijd bezig is dit ter discussie te stellen is Houtstook.

Staakt het vuren

Sommige gebruiken – die we ooit heel normaal vonden – zijn nu verboden of slechts beperkt toegelaten. Neem het roken van sigaretten en sigaren overal waar men dat maar wilde. In openbare ruimten, cafés en restaurants. Of zelfs in huiskamers met kleine kinderen, in het openbaar vervoer en ga zo maar door. Ooit heb ik een tijdje gewerkt voor de CAN: de Club Actieve Nietrokers (inmiddels omgedoopt tot Clean Air Nederland). Daar kwam ik in contact met mensen die ernstige hinder ondervonden van rokers en om die reden nooit naar verjaarfeestjes konden of met een busreis naar het buitenland. Het actievoeren tegen passief roken heeft uiteindelijk succes gehad, en veel mensen een gezonder en prettiger leven opgeleverd.
Iets anders dat nu verboden is – en waar we ook al (bijna) weer aan gewend zijn – is het gratis uitdelen van plastic tasjes in winkels. Een prima maatregel die ook in andere Europese landen is of wordt ingevoerd.

Vuurwerk

Nu is dan eindelijk het vuurwerk aan de beurt. Ook daar zijn we inmiddels niet meer zo blij mee, want voor het milieu en de gezondheid eveneens zeer schadelijk. We maken ons er niet voor niets druk om. Afgezien van de geluidshinder voor mens en dier levert vuur- en knalwerk zo’n  3 miljoen kilo afval per jaar op. De volgende giftige stoffen komen elk jaar tijdens de jaarwisseling bij het afsteken van consumentenvuurwerk in het milieu terecht: ongeveer 100.000 kilo barium, 40.000 kilo koper, 30.000 kilo strontium, 10.000 kilo titaan en 5.000 kilo antimoon. Meer hierover is te lezen in deze pdf.
In het centrum van Hilversum is vuurwerk dit jaar helemaal verboden. Zeker 56 gemeenten stellen ook vuurwerk-vrije zones in. Afgezien van kwalijke stoffen en geluid is er de schade aan ogen en handen en aan materiële zaken zoals auto’s en bushokjes.

We weten nu al dat over een x aantal jaren koken en stoken op gas en kolen niet meer mag vanwege de klimaatproblemen. Hopelijk worden ook de zeer lawaaierige en enorm vervuilende brommers en motoren aangepakt en de auto’s die op diesel rijden. Hoe zit het trouwens met de zwarte balletjes in het kunstgras? Gaan ze die ook verbieden?

Zo gaat het in de wereld toch in veel opzichten – als het gaat om milieu, klimaat en schone lucht – telkens een stapje vooruit. Geduldig doorgaan met actie voeren helpt.

PS. Net nog het volgende goede nieuws gelezen: In Zuid-Korea mag de bevolking binnenkort geen honden meer slachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Advertenties