Hanneke van Veen

Plots vegetariër …

Posted on: 10 oktober 2018

Op 4 april 2018 gebeurt er iets heel vreemds in het bushokje waar mijn man en ik staan te wachten en napraten over het geslaagde optreden van Lebbis in Diligentia. Na een korte stilte zegt Rob opeens: “Ik word vegetariër.” Nu weet ik heel goed wat dat betekent, want als twaalfjarige besloot ik dat ook en heb het een aantal jaren volgehouden. Maar dat mijn man, die gek is op ongeveer alles wat van de slager komt, dat serieus meent kan ik echt niet geloven.

Hoezo vegetariër? Je maakt zeker een grapje, zeg ik. Maar nee hoor, hij meent het echt en legt uit dat het komt door Lebbis, die hem met zijn persoonlijke verhaal over vlees eten, dieren mishandelen en doden en het klimaat zo geraakt heeft dat hij nu definitief een punt zet achter het carnivoor zijn. Ik sta perplex. Wie had dat ooit gedacht. De bus komt er aan we stappen in. Vegetariër, hoe is het mogelijk? Ik denk aan andere boodschappen doen en ander eten koken en opeens hoor ik mezelf zeggen: OK, dan word ik het ook. Dan doen we het samen. Dat is goed om niet langer dieren te (laten) doden en het is prima voor het klimaat.

Nu is het een half jaar later en we eten wel eieren, kaas, melkproducten, vleesvervangers en speciale pillen voor vegetariërs, maar geen vlees meer. Het bevalt prima, al hebben we vrij snel besloten af en toe wel vis e.d. te blijven eten. Dan is de stap niet zo groot.
Wel deed zich een ‘probleem’ voor toen we voor een paar dagen naar Frankrijk vertrokken. Daar wonen mijn schoonzus en zwager. Zij staan bekend om de verrukkelijke Franse gerechten die voor een groot deel uit (vooral) vlees bestaan. Hoe lossen we dat op? Dat is niet zo eenvoudig. We praten erover en komen niet verder. Bij Rob loopt het water al in de mond als hij aan die maaltijden denkt. En zijn zus ‘opzadelen’ met ons vegetarisme zou de vakantiepret flink bederven, daar is hij zeker van.

Om onze nieuwe levensstijl zomaar overboord te gooien voelt voor beiden ook nogal slap. We piekeren nog een poosje verder en dan krijg ik een lumineus idee. Weet je wat, we zijn gewoon vegetariër in Nederland en … dus niet in het buitenland. Zodra we weer de grens naar Nederland overgaan op de terugweg dan is het weer over. En zo is het gegaan. Direct over de Franse grens begon voor mijn geliefde het feest. Maar mij kon het vleeseten niet meer boeien. Vissoorten, zoals zeeslakken en oesters die In Frankrijk werden aangeboden vonden echt geen weg naar mijn maag. Het bleef bij twee eenvoudige tongetjes.

5 Reacties naar "Plots vegetariër …"

En hoe eet een vegetarier in Spanje? Daar zijn jullie toch op fietstocht naar onderweg?
Sportieve en prettige vakantie!
Groeten, Mary

Like

Hallo Mary,
We zijn gewoon in Den Haag.
Het stukje over de klap op de brug gaat over een fietstocht jaren geleden.
We hebben het aangepast om meer misverstanden te voorkomen.
groeten, Hanneke

Like

Beste Hanneke,
Groot fan ben ik van jullie, al vanaf de vrekkenkrant.
Ik snap het dilemma erg goed. Na jaren vegetariër geweest te zijn, proberen mijn vriendin en ik nu helemaal diervrij te leven. Ook voor zuivel en andere dierlijke producten zijn veel dieren nodig en is er veel dierenleed. Maar hoe buiten de deur? Wij besloten om buiten de deur vegetariër te blijven. Een beettje genieten, moest kunnen.
Maar wat blijkt? Het is niet alleen het vlees of de melk wat je niet meer neemt in de koffie, maar ook juist het voorbeeld wat je stelt. Het gesprek wat je hebt in een restaurant, je zet het even op de kaart, tikt het even aan, er moet even over nagedacht.
En dat heeft volgens mij op een vriendelijke niet dogmatische manier veel meer impact.
Dus wij zijn nu ook veganist buiten de deur. Juist voor de zichtbaarheid.
Hartelijke groet Brenda

Like

Beste Brenda, hartelijk dank voor je reactie. We hadden hem niet gezien en hij staat dus nu pas op de site, sorry.
Maar leuk om van je te horen en heel veel succes met jullie ‘vriendelijke’ strijd!

Like

Leuk om alsnog een reactie te ontvangen. Bedankt! Hartelijke groet Brenda

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Populaire berichten & pagina’s