Hanneke van Veen

Vrekkenkrant opnieuw in media

Posted on: 31 mei 2019

Zaterdag 13 april 2019 verscheen een groot artikel over Rob, mij en de Vrekkenkrant in de NRC. Heel spannend natuurlijk. De tekst hadden we ruim van tevoren kunnen lezen en hier en daar aangepast, maar hoe het artikel, de kop(jes) en de foto’s eruit zouden zien wisten we niet. Na aanschaf bladerden we de krant snel door en zagen de lange tekst met een foto … die niet bepaald in de smaak viel. Sterker nog: ik vond hem ronduit lelijk. 

De foto was op een originele manier gemaakt; naast elkaar staand in onze ouderwetse bruine liftkooi. Maar het resultaat was een ernstig kijkende vrouw met een spierwit gezicht. Jammer! De dagen daarna kregen we heel wat reacties. De tekst werd (bijna) unaniem goed gevonden, maar de foto leek nergens naar. “Zo ben je echt niet, was je niet in orde, wat was er met je aan de hand? En zo ging het door. Dat troostte me wel een beetje, maar ik bleef het jammer vinden. Ik realiseerde me dat het niet de ‘schuld’ hoefde zijn van de fotograaf, maar eerder van de mensen die de krant opmaken. 

Youtube
Maar iets maakte het wel weer enigszins goed.
In de tien jaar dat Rob en ik actief waren met de Vrekkenkrant, boeken schrijven, lezingen/trainingen geven, optreden voor tv en radio in binnen- en buitenland, waren er tientallen video’s gemaakt. Een stuk of dertig daarvan zaten al jaren in een grote koffer bij ons thuis. Maar om die weer toegankelijk te maken moesten ze gedigitaliseerd worden. Dat was een hele klus waar Rob niet uitkwam, maar wat Michaël, zijn oudste zoon, na veel werk wel voor elkaar kreeg. En met succes! Alles is nu te zien op Youtube op het Vrekkenkrant Archief.
Die filmpjes waren voor ons erg leuk om te zien. Niet alleen omdat we er zelf op stonden, maar ook om ons oude huis te zien en al die mensen die ons interviewden, zoals Catherine Keyl, Astrid Joosten, Viola Holt, Ivo Niehe en Felix Meurders. Ook interviews in Duitsland en België.

Consuminderen
Het was voor ons een geweldige tijd. We hadden ontdekt dat geld over de balk smijten dom is, dat we veel zuiniger konden leven (en sparen) zonder ook maar iets te kort te komen, integendeel … We vonden dat er een einde moest komen aan de wegwerpmaatschappij. Zo goed als alles wat wij toen wilden wordt nu in verband met de klimaatopwarming gepropageerd. Niet meer vliegen, geen vlees, kopen in kringloopwinkels, ruilen in plaats van kopen, energie besparen etc. Maar nog steeds voelt het als tegen de stroom oproeien, misschien nu nog meer dan vijfentwintig jaar geleden.

Advertentie

7 Reacties naar "Vrekkenkrant opnieuw in media"

Beste Hanneke en Rob,
Wat leuk dat er nu nog meer filmpjes op YouTube staan, daar ga ik wel voor zitten hoor!
Trek je van die foto in de krant maar niets aan hoor, de mensen die je kennen weten wel beter.
Toevallig ben ik op dit moment (heel voorzichtig want kwetsbaar) de allereerste vrekkenkranten weer eens aan het lezen, zo leuk en ook nog tijdloos. Ik heb ze (bijna)allemaal, ben er erg zuinig op en ik weet nog hoe spannend het was om dat via de post te ontvangen. Daar heb ik me nog nooit aan gestoord en kan alleen maar zeggen dat ik heel veel van jullie geleerd heb ook van alle boeken. Mijn dank hiervoor.

Hartelijk groet,
Wil

Like

Beste Wil,
Heel erg bedankt voor deze aardige reactie. Ja, een hoop is nog steeds van toepassing.

Like

Beste Hanneke en Rob,
Ik wil jullie bij deze bedanken voor de inspiratie die ik al vanaf de vrekkenkrant van jou heb gekregen. Jullie gedachtegoed heeft mij door een heel moeilijke periode heen geloodst, en houdt mij nog altijd bezig. De details, een lang verhaal, zal ik jullie verder besparen. Ik wens jullie verder een goede tijd samen!
Vriendelijke groet,
Klaas

Like

Altijd weer goed om zo’n reactie te krijgen, het duurde even, maar nogmaals hartelijk dank en het allerbeste, nu het weer wat beter gaat.
Rob van Eeden

Like

[…] het interview met ‘spaargoeroes’ Hanneke van Veen en Rob van Eeden, of bekijk via Van Veens blog hun archief, dat tegenwoordig zelfs op YouTube staat. Dat heb ik tot mijn eigen verbazing overigens […]

Like

voor Rob van Eeden.
was jou vader jarig op 31 december.
dan heb ik nog voor jou ouders gewerkt als hulp in de huishouding.
ook je moeder was er toen nog.

Like

Nee, mijn vader is van 21 april.

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Populaire berichten & pagina’s

%d bloggers liken dit: