Hanneke van Veen

Hoe doen ze het in de braadpan van Spanje?

Posted on: 30 maart 2015

Het in zuidelijk Spanje gelegen Sevilla staat bekend als een van de heetste grote steden van Spanje, zelfs van Europa. De gemiddelde jaartemperatuur is 18,5 graden en in juli 35,3 graden, met veel uitschieters van wel 40 graden. De gevoelstemperatuur kan er overigens – tot 50 graden – nog veel hoger liggen. Niet vreemd dus dat die stad ‘de braadpan van Spanje’ wordt genoemd.

Rob en brengen er vijf dagen door, in de tweede helft van maart 2015. Het is er bewolkt en regenachtig. Maar af en toe schijnt de zon en is het prettig op een van de vele terrasjes te zitten. Ook wandelen we veel en bekijken de grote toeristische attracties. Daarnaast is het (in verband met hitte-eilanden.nl) een mooie gelegenheid om uit te zoeken welke voorzieningen deze stad heeft om het op hete en zeer hete dagen leefbaar te houden en ernstige hitte-stress te voorkomen. 

Sevilla heeft weliswaar een autoluwe binnenstad, maar de nauwe boomloze straatjes staan geregeld verstopt met privé auto’s, vrachtverkeer en taxi’s. De uitlaatgassen (veel diesels!) blijven er lekker hangen, zoals we merken. Op de bredere straten en pleinen is er gelukkig wél ruimte voor flink veel bomen en op het grote plein waar wij logeren ( La Alameda de Hercules) komt er ter verkoeling niet alleen water uit fonteinen, maar spuit er ook nevel uit piepkleine gaatjes in de grond. Ook informatief in dit verband is: Mist in het centrum van Sevilla.

Schermafdruk-2015-03-30-12.42.04

Op plekken waar rijen platanen en andere bomen geen schaduw kunnen geven staan grote afdaken van hout. Op een andere plek zagen we een metalen constructie met aan de zijkanten en bovenop plek voor veel groen. Nu nog vrij kaal, maar binnen korte tijd kunnen wandelaars en fietsers zich door deze tunnels bewegen zonder een  zonnesteek op te lopen.

Sevilla-schaduw-constructie

En dan is er het enorme, opzienbarende bouwsel/kunstwerk in het centrum met de mooie naam ‘Metropol Parasol’ van de Duitse architect Jürgen Mayer. Aanvankelijk vooral gebouwd om de binnenstad nieuw leven in te blazen, maar net als andere parasols bijzonder belangrijk vanwege de schaduw die het geeft. Het drie verdiepingen tellende houten bouwwerk (met allerlei voorzieningen en wandelweg + uitzicht erbovenop) bestaat uit speciaal bewerkt hout en is voorzien van talloze vernevelaars die de drommen toeristen en andere wandelaars koel houden. Meer hierover op Wikipedia en andere sites.

Metropol-Parasol

Advertentie

1 Response naar "Hoe doen ze het in de braadpan van Spanje?"

[…] De complete redactie van deze site was onlangs voor vijf dagen in Sevilla, ook wel de braadpan van Spanje genoemd, omdat het zo ontzettend heet kan zijn. Tijdens ons verblijf viel dat nogal mee (10-15 graden met af en toe regen), maar het weerhield ons niet om onderzoek te doen naar de vele voorzieningen die het stadsbestuur van Sevilla, horeca-ondernemers en bewoners hebben getroffen om hitte-stress tegen te gaan.  De ‘Metropol Parasol’ is daarvan het meest spectaculaire voorbeeld. Nederlandse steden zullen nooit het hitte-niveau van Sevilla bereiken. Toch biedt deze stad veel inspiratie, ook voor steden als Den Haag om hitte-eilanden aan te pakken. We hoeven het wiel hier echt niet meer uit te vinden. LEES HET HELE ARTIKEL op het blog van Hanneke van Veen. […]

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Hanneke van Veen

Populaire berichten & pagina’s

%d bloggers liken dit: